அர்ஜுந உவாச | ஏவம் ஸததயுக்தா யே பக்தாஸ்த்வாம் பர்யுபாஸதே | யே சாப்யக்ஷரமவ்யக்தம் தேஷாம் கே யோகவித்தமாஃ ||௧௨-௧||
arjuna uvāca . evaṃ satatayuktā ye bhaktāstvāṃ paryupāsate . ye cāpyakṣaramavyaktaṃ teṣāṃ ke yogavittamāḥ ||12-1||
ஶ்ரீபகவாநுவாச | மய்யாவேஶ்ய மநோ யே மாம் நித்யயுக்தா உபாஸதே | ஶ்ரத்தயா பரயோபேதாஃ தே மே யுக்ததமா மதாஃ ||௧௨-௨||
śrībhagavānuvāca . mayyāveśya mano ye māṃ nityayuktā upāsate . śraddhayā parayopetāḥ te me yuktatamā matāḥ ||12-2||
யே த்வக்ஷரமநிர்தேஶ்யமவ்யக்தம் பர்யுபாஸதே | ஸர்வத்ரகமசிந்த்யஞ்ச கூடஸ்தமசலந்த்ருவம் ||௧௨-௩||
ye tvakṣaramanirdeśyamavyaktaṃ paryupāsate . sarvatragamacintyañca kūṭasthamacalandhruvam ||12-3||
ஸந்நியம்யேந்த்ரியக்ராமம் ஸர்வத்ர ஸமபுத்தயஃ | தே ப்ராப்நுவந்தி மாமேவ ஸர்வபூதஹிதே ரதாஃ ||௧௨-௪||
sanniyamyendriyagrāmaṃ sarvatra samabuddhayaḥ . te prāpnuvanti māmeva sarvabhūtahite ratāḥ ||12-4||
க்லேஶோऽதிகதரஸ்தேஷாமவ்யக்தாஸக்தசேதஸாம் | அவ்யக்தா ஹி கதிர்துஃகம் தேஹவத்பிரவாப்யதே ||௧௨-௫||
kleśo.adhikatarasteṣāmavyaktāsaktacetasām || avyaktā hi gatirduḥkhaṃ dehavadbhiravāpyate ||12-5||
யே து ஸர்வாணி கர்மாணி மயி ஸம்ந்யஸ்ய மத்பரஃ | அநந்யேநைவ யோகேந மாம் த்யாயந்த உபாஸதே ||௧௨-௬||
ye tu sarvāṇi karmāṇi mayi saṃnyasya matparaḥ . ananyenaiva yogena māṃ dhyāyanta upāsate ||12-6||
தேஷாமஹம் ஸமுத்தர்தா ம்ரு'த்யுஸம்ஸாரஸாகராத் | பவாமி நசிராத்பார்த மய்யாவேஶிதசேதஸாம் ||௧௨-௭||
teṣāmahaṃ samuddhartā mṛtyusaṃsārasāgarāt . bhavāmi nacirātpārtha mayyāveśitacetasām ||12-7||
மய்யேவ மந ஆதத்ஸ்வ மயி புத்திம் நிவேஶய | நிவஸிஷ்யஸி மய்யேவ அத ஊர்த்வம் ந ஸம்ஶயஃ ||௧௨-௮||
mayyeva mana ādhatsva mayi buddhiṃ niveśaya . nivasiṣyasi mayyeva ata ūrdhvaṃ na saṃśayaḥ ||12-8||
அத சித்தம் ஸமாதாதும் ந ஶக்நோஷி மயி ஸ்திரம் | அப்யாஸயோகேந ததோ மாமிச்சாப்தும் தநஞ்ஜய ||௧௨-௯||
atha cittaṃ samādhātuṃ na śaknoṣi mayi sthiram . abhyāsayogena tato māmicchāptuṃ dhanañjaya ||12-9||
அப்யாஸேऽப்யஸமர்தோऽஸி மத்கர்மபரமோ பவ | மதர்தமபி கர்மாணி குர்வந்ஸித்திமவாப்ஸ்யஸி ||௧௨-௧௦||
abhyāse.apyasamartho.asi matkarmaparamo bhava . madarthamapi karmāṇi kurvansiddhimavāpsyasi ||12-10||
அதைததப்யஶக்தோऽஸி கர்தும் மத்யோகமாஶ்ரிதஃ | ஸர்வகர்மபலத்யாகம் ததஃ குரு யதாத்மவாந் ||௧௨-௧௧||
athaitadapyaśakto.asi kartuṃ madyogamāśritaḥ . sarvakarmaphalatyāgaṃ tataḥ kuru yatātmavān ||12-11||
ஶ்ரேயோ ஹி ஜ்ஞாநமப்யாஸாஜ்ஜ்ஞாநாத்த்யாநம் விஶிஷ்யதே | த்யாநாத்கர்மபலத்யாகஸ்த்யாகாச்சாந்திரநந்தரம் ||௧௨-௧௨||
śreyo hi jñānamabhyāsājjñānāddhyānaṃ viśiṣyate . dhyānātkarmaphalatyāgastyāgācchāntiranantaram ||12-12||
அத்வேஷ்டா ஸர்வபூதாநாம் மைத்ரஃ கருண ஏவ ச | நிர்மமோ நிரஹங்காரஃ ஸமதுஃகஸுகஃ க்ஷமீ ||௧௨-௧௩||
adveṣṭā sarvabhūtānāṃ maitraḥ karuṇa eva ca . nirmamo nirahaṅkāraḥ samaduḥkhasukhaḥ kṣamī ||12-13||
ஸந்துஷ்டஃ ஸததம் யோகீ யதாத்மா த்ரு'டநிஶ்சயஃ | மய்யர்பிதமநோபுத்திர்யோ மத்பக்தஃ ஸ மே ப்ரியஃ ||௧௨-௧௪||
santuṣṭaḥ satataṃ yogī yatātmā dṛḍhaniścayaḥ . mayyarpitamanobuddhiryo madbhaktaḥ sa me priyaḥ ||12-14||
யஸ்மாந்நோத்விஜதே லோகோ லோகாந்நோத்விஜதே ச யஃ | ஹர்ஷாமர்ஷபயோத்வேகைர்முக்தோ யஃ ஸ ச மே ப்ரியஃ ||௧௨-௧௫||
yasmānnodvijate loko lokānnodvijate ca yaḥ . harṣāmarṣabhayodvegairmukto yaḥ sa ca me priyaḥ ||12-15||
அநபேக்ஷஃ ஶுசிர்தக்ஷ உதாஸீநோ கதவ்யதஃ | ஸர்வாரம்பபரித்யாகீ யோ மத்பக்தஃ ஸ மே ப்ரியஃ ||௧௨-௧௬||
anapekṣaḥ śucirdakṣa udāsīno gatavyathaḥ . sarvārambhaparityāgī yo madbhaktaḥ sa me priyaḥ ||12-16||
யோ ந ஹ்ரு'ஷ்யதி ந த்வேஷ்டி ந ஶோசதி ந காங்க்ஷதி | ஶுபாஶுபபரித்யாகீ பக்திமாந்யஃ ஸ மே ப்ரியஃ ||௧௨-௧௭||
yo na hṛṣyati na dveṣṭi na śocati na kāṅkṣati . śubhāśubhaparityāgī bhaktimānyaḥ sa me priyaḥ ||12-17||
ஸமஃ ஶத்ரௌ ச மித்ரே ச ததா மாநாபமாநயோஃ | ஶீதோஷ்ணஸுகதுஃகேஷு ஸமஃ ஸங்கவிவர்ஜிதஃ ||௧௨-௧௮||
samaḥ śatrau ca mitre ca tathā mānāpamānayoḥ . śītoṣṇasukhaduḥkheṣu samaḥ saṅgavivarjitaḥ ||12-18||
துல்யநிந்தாஸ்துதிர்மௌநீ ஸந்துஷ்டோ யேந கேநசித் | அநிகேதஃ ஸ்திரமதிர்பக்திமாந்மே ப்ரியோ நரஃ ||௧௨-௧௯||
tulyanindāstutirmaunī santuṣṭo yena kenacit . aniketaḥ sthiramatirbhaktimānme priyo naraḥ ||12-19||
யே து தர்ம்யாம்ரு'தமிதம் யதோக்தம் பர்யுபாஸதே | ஶ்ரத்ததாநா மத்பரமா பக்தாஸ்தேऽதீவ மே ப்ரியாஃ ||௧௨-௨௦||
ye tu dharmyāmṛtamidaṃ yathoktaṃ paryupāsate . śraddadhānā matparamā bhaktāste.atīva me priyāḥ ||12-20||
ௐ தத்ஸதிதி ஶ்ரீமத்பகவத்கீதாஸூபநிஷத்ஸு ப்ரஹ்மவித்யாயாம் யோகஶாஸ்த்ரே ஶ்ரீக்ரு'ஷ்ணார்ஜுநஸம்வாதே பக்தியோகோ நாம த்வாதஶோऽத்யாயஃ ||௧௨||
OM tatsaditi śrīmadbhagavadgītāsūpaniṣatsu brahmavidyāyāṃ yogaśāstre śrīkṛṣṇārjunasaṃvāde bhaktiyogo nāma dvādaśo.adhyāyaḥ ||12-21||