அத்தியாயம் 16

Verse 1

ஶ்ரீபகவாநுவாச | அபயம் ஸத்த்வஸம்ஶுத்திர்ஜ்ஞாநயோகவ்யவஸ்திதிஃ | தாநம் தமஶ்ச யஜ்ஞஶ்ச ஸ்வாத்யாயஸ்தப ஆர்ஜவம் ||௧௬-௧||

śrībhagavānuvāca . abhayaṃ sattvasaṃśuddhirjñānayogavyavasthitiḥ . dānaṃ damaśca yajñaśca svādhyāyastapa ārjavam ||16-1||

Verse 2

அஹிம்ஸா ஸத்யமக்ரோதஸ்த்யாகஃ ஶாந்திரபைஶுநம் | தயா பூதேஷ்வலோலுப்த்வம் மார்தவம் ஹ்ரீரசாபலம் ||௧௬-௨||

ahiṃsā satyamakrodhastyāgaḥ śāntirapaiśunam . dayā bhūteṣvaloluptvaṃ mārdavaṃ hrīracāpalam ||16-2||

Verse 3

தேஜஃ க்ஷமா த்ரு'திஃ ஶௌசமத்ரோஹோ நாதிமாநிதா | பவந்தி ஸம்பதம் தைவீமபிஜாதஸ்ய பாரத ||௧௬-௩||

tejaḥ kṣamā dhṛtiḥ śaucamadroho nātimānitā . bhavanti sampadaṃ daivīmabhijātasya bhārata ||16-3||

Verse 4

தம்போ தர்போऽபிமாநஶ்ச க்ரோதஃ பாருஷ்யமேவ ச | அஜ்ஞாநம் சாபிஜாதஸ்ய பார்த ஸம்பதமாஸுரீம் ||௧௬-௪||

dambho darpo.abhimānaśca krodhaḥ pāruṣyameva ca . ajñānaṃ cābhijātasya pārtha sampadamāsurīm ||16-4||

Verse 5

தைவீ ஸம்பத்விமோக்ஷாய நிபந்தாயாஸுரீ மதா | மா ஶுசஃ ஸம்பதம் தைவீமபிஜாதோऽஸி பாண்டவ ||௧௬-௫||

daivī sampadvimokṣāya nibandhāyāsurī matā . mā śucaḥ sampadaṃ daivīmabhijāto.asi pāṇḍava ||16-5||

Verse 6

த்வௌ பூதஸர்கௌ லோகேऽஸ்மிந்தைவ ஆஸுர ஏவ ச | தைவோ விஸ்தரஶஃ ப்ரோக்த ஆஸுரம் பார்த மே ஶ்ரு'ணு ||௧௬-௬||

dvau bhūtasargau loke.asmindaiva āsura eva ca . daivo vistaraśaḥ prokta āsuraṃ pārtha me śṛṇu ||16-6||

Verse 7

ப்ரவ்ரு'த்திம் ச நிவ்ரு'த்திம் ச ஜநா ந விதுராஸுராஃ | ந ஶௌசம் நாபி சாசாரோ ந ஸத்யம் தேஷு வித்யதே ||௧௬-௭||

pravṛttiṃ ca nivṛttiṃ ca janā na vidurāsurāḥ . na śaucaṃ nāpi cācāro na satyaṃ teṣu vidyate ||16-7||

Verse 8

அஸத்யமப்ரதிஷ்டம் தே ஜகதாஹுரநீஶ்வரம் | அபரஸ்பரஸம்பூதம் கிமந்யத்காமஹைதுகம் ||௧௬-௮||

asatyamapratiṣṭhaṃ te jagadāhuranīśvaram . aparasparasambhūtaṃ kimanyatkāmahaitukam ||16-8||

Verse 9

ஏதாம் த்ரு'ஷ்டிமவஷ்டப்ய நஷ்டாத்மாநோऽல்பபுத்தயஃ | ப்ரபவந்த்யுக்ரகர்மாணஃ க்ஷயாய ஜகதோऽஹிதாஃ ||௧௬-௯||

etāṃ dṛṣṭimavaṣṭabhya naṣṭātmāno.alpabuddhayaḥ . prabhavantyugrakarmāṇaḥ kṣayāya jagato.ahitāḥ ||16-9||

Verse 10

காமமாஶ்ரித்ய துஷ்பூரம் தம்பமாநமதாந்விதாஃ | மோஹாத்க்ரு'ஹீத்வாஸத்க்ராஹாந்ப்ரவர்தந்தேऽஶுசிவ்ரதாஃ ||௧௬-௧௦||

kāmamāśritya duṣpūraṃ dambhamānamadānvitāḥ . mohādgṛhītvāsadgrāhānpravartante.aśucivratāḥ ||16-10||

Verse 11

சிந்தாமபரிமேயாம் ச ப்ரலயாந்தாமுபாஶ்ரிதாஃ | காமோபபோகபரமா ஏதாவதிதி நிஶ்சிதாஃ ||௧௬-௧௧||

cintāmaparimeyāṃ ca pralayāntāmupāśritāḥ . kāmopabhogaparamā etāvaditi niścitāḥ ||16-11||

Verse 12

ஆஶாபாஶஶதைர்பத்தாஃ காமக்ரோதபராயணாஃ | ஈஹந்தே காமபோகார்தமந்யாயேநார்தஸஞ்சயாந் ||௧௬-௧௨||

āśāpāśaśatairbaddhāḥ kāmakrodhaparāyaṇāḥ . īhante kāmabhogārthamanyāyenārthasañcayān ||16-12||

Verse 13

இதமத்ய மயா லப்தமிமம் ப்ராப்ஸ்யே மநோரதம் | இதமஸ்தீதமபி மே பவிஷ்யதி புநர்தநம் ||௧௬-௧௩||

idamadya mayā labdhamimaṃ prāpsye manoratham . idamastīdamapi me bhaviṣyati punardhanam ||16-13||

Verse 14

அஸௌ மயா ஹதஃ ஶத்ருர்ஹநிஷ்யே சாபராநபி | ஈஶ்வரோऽஹமஹம் போகீ ஸித்தோऽஹம் பலவாந்ஸுகீ ||௧௬-௧௪||

asau mayā hataḥ śatrurhaniṣye cāparānapi . īśvaro.ahamahaṃ bhogī siddho.ahaṃ balavānsukhī ||16-14||

Verse 15

ஆட்யோऽபிஜநவாநஸ்மி கோऽந்யோऽஸ்தி ஸத்ரு'ஶோ மயா | யக்ஷ்யே தாஸ்யாமி மோதிஷ்ய இத்யஜ்ஞாநவிமோஹிதாஃ ||௧௬-௧௫||

āḍhyo.abhijanavānasmi ko.anyo.asti sadṛśo mayā . yakṣye dāsyāmi modiṣya ityajñānavimohitāḥ ||16-15||

Verse 16

அநேகசித்தவிப்ராந்தா மோஹஜாலஸமாவ்ரு'தாஃ | ப்ரஸக்தாஃ காமபோகேஷு பதந்தி நரகேऽஶுசௌ ||௧௬-௧௬||

anekacittavibhrāntā mohajālasamāvṛtāḥ . prasaktāḥ kāmabhogeṣu patanti narake.aśucau ||16-16||

Verse 17

ஆத்மஸம்பாவிதாஃ ஸ்தப்தா தநமாநமதாந்விதாஃ | யஜந்தே நாமயஜ்ஞைஸ்தே தம்பேநாவிதிபூர்வகம் ||௧௬-௧௭||

ātmasambhāvitāḥ stabdhā dhanamānamadānvitāḥ . yajante nāmayajñaiste dambhenāvidhipūrvakam ||16-17||

Verse 18

அஹம்காரம் பலம் தர்பம் காமம் க்ரோதம் ச ஸம்ஶ்ரிதாஃ | மாமாத்மபரதேஹேஷு ப்ரத்விஷந்தோऽப்யஸூயகாஃ ||௧௬-௧௮||

ahaṃkāraṃ balaṃ darpaṃ kāmaṃ krodhaṃ ca saṃśritāḥ . māmātmaparadeheṣu pradviṣanto.abhyasūyakāḥ ||16-18||

Verse 19

தாநஹம் த்விஷதஃ க்ருராந்ஸம்ஸாரேஷு நராதமாந் | க்ஷிபாம்யஜஸ்ரமஶுபாநாஸுரீஷ்வேவ யோநிஷு ||௧௬-௧௯||

tānahaṃ dviṣataḥ krurānsaṃsāreṣu narādhamān . kṣipāmyajasramaśubhānāsurīṣveva yoniṣu ||16-19||

Verse 20

ஆஸுரீம் யோநிமாபந்நா மூடா ஜந்மநி ஜந்மநி | மாமப்ராப்யைவ கௌந்தேய ததோ யாந்த்யதமாம் கதிம் ||௧௬-௨௦||

āsurīṃ yonimāpannā mūḍhā janmani janmani . māmaprāpyaiva kaunteya tato yāntyadhamāṃ gatim ||16-20||

Verse 21

த்ரிவிதம் நரகஸ்யேதம் த்வாரம் நாஶநமாத்மநஃ | காமஃ க்ரோதஸ்ததா லோபஸ்தஸ்மாதேதத்த்ரயம் த்யஜேத் ||௧௬-௨௧||

trividhaṃ narakasyedaṃ dvāraṃ nāśanamātmanaḥ . kāmaḥ krodhastathā lobhastasmādetattrayaṃ tyajet ||16-21||

Verse 22

ஏதைர்விமுக்தஃ கௌந்தேய தமோத்வாரைஸ்த்ரிபிர்நரஃ | ஆசரத்யாத்மநஃ ஶ்ரேயஸ்ததோ யாதி பராம் கதிம் ||௧௬-௨௨||

etairvimuktaḥ kaunteya tamodvāraistribhirnaraḥ . ācaratyātmanaḥ śreyastato yāti parāṃ gatim ||16-22||

Verse 23

யஃ ஶாஸ்த்ரவிதிமுத்ஸ்ரு'ஜ்ய வர்ததே காமகாரதஃ | ந ஸ ஸித்திமவாப்நோதி ந ஸுகம் ந பராம் கதிம் ||௧௬-௨௩||

yaḥ śāstravidhimutsṛjya vartate kāmakārataḥ . na sa siddhimavāpnoti na sukhaṃ na parāṃ gatim ||16-23||

Verse 24

தஸ்மாச்சாஸ்த்ரம் ப்ரமாணம் தே கார்யாகார்யவ்யவஸ்திதௌ | ஜ்ஞாத்வா ஶாஸ்த்ரவிதாநோக்தம் கர்ம கர்துமிஹார்ஹஸி ||௧௬-௨௪||

tasmācchāstraṃ pramāṇaṃ te kāryākāryavyavasthitau . jñātvā śāstravidhānoktaṃ karma kartumihārhasi ||16-24||

Verse 25

ௐ தத்ஸதிதி ஶ்ரீமத்பகவத்கீதாஸூபநிஷத்ஸு ப்ரஹ்மவித்யாயாம் யோகஶாஸ்த்ரே ஶ்ரீக்ரு'ஷ்ணார்ஜுநஸம்வாதே தைவாஸுரஸம்பத்விபாகயோகோ நாம ஷோடஶோऽத்யாயஃ ||௧௬||

OM tatsaditi śrīmadbhagavadgītāsūpaniṣatsu brahmavidyāyāṃ yogaśāstre śrīkṛṣṇārjunasaṃvāde daivāsurasampadvibhāgayogo nāma ṣoḍaśo.adhyāyaḥ ||16-25||