அத்தியாயம் 17

Verse 1

அர்ஜுந உவாச | யே ஶாஸ்த்ரவிதிமுத்ஸ்ரு'ஜ்ய யஜந்தே ஶ்ரத்தயாந்விதாஃ | தேஷாம் நிஷ்டா து கா க்ரு'ஷ்ண ஸத்த்வமாஹோ ரஜஸ்தமஃ ||௧௭-௧||

arjuna uvāca . ye śāstravidhimutsṛjya yajante śraddhayānvitāḥ . teṣāṃ niṣṭhā tu kā kṛṣṇa sattvamāho rajastamaḥ ||17-1||

Verse 2

ஶ்ரீபகவாநுவாச | த்ரிவிதா பவதி ஶ்ரத்தா தேஹிநாம் ஸா ஸ்வபாவஜா | ஸாத்த்விகீ ராஜஸீ சைவ தாமஸீ சேதி தாம் ஶ்ரு'ணு ||௧௭-௨||

śrībhagavānuvāca . trividhā bhavati śraddhā dehināṃ sā svabhāvajā . sāttvikī rājasī caiva tāmasī ceti tāṃ śṛṇu ||17-2||

Verse 3

ஸத்த்வாநுரூபா ஸர்வஸ்ய ஶ்ரத்தா பவதி பாரத | ஶ்ரத்தாமயோऽயம் புருஷோ யோ யச்ச்ரத்தஃ ஸ ஏவ ஸஃ ||௧௭-௩||

sattvānurūpā sarvasya śraddhā bhavati bhārata . śraddhāmayo.ayaṃ puruṣo yo yacchraddhaḥ sa eva saḥ ||17-3||

Verse 4

யஜந்தே ஸாத்த்விகா தேவாந்யக்ஷரக்ஷாம்ஸி ராஜஸாஃ | ப்ரேதாந்பூதகணாம்ஶ்சாந்யே யஜந்தே தாமஸா ஜநாஃ ||௧௭-௪||

yajante sāttvikā devānyakṣarakṣāṃsi rājasāḥ . pretānbhūtagaṇāṃścānye yajante tāmasā janāḥ ||17-4||

Verse 5

அஶாஸ்த்ரவிஹிதம் கோரம் தப்யந்தே யே தபோ ஜநாஃ | தம்பாஹம்காரஸம்யுக்தாஃ காமராகபலாந்விதாஃ ||௧௭-௫||

aśāstravihitaṃ ghoraṃ tapyante ye tapo janāḥ . dambhāhaṃkārasaṃyuktāḥ kāmarāgabalānvitāḥ ||17-5||

Verse 6

கர்ஷயந்தஃ ஶரீரஸ்தம் பூதக்ராமமசேதஸஃ | மாம் சைவாந்தஃஶரீரஸ்தம் தாந்வித்த்யாஸுரநிஶ்சயாந் ||௧௭-௬||

karṣayantaḥ śarīrasthaṃ bhūtagrāmamacetasaḥ . māṃ caivāntaḥśarīrasthaṃ tānviddhyāsuraniścayān ||17-6||

Verse 7

ஆஹாரஸ்த்வபி ஸர்வஸ்ய த்ரிவிதோ பவதி ப்ரியஃ | யஜ்ஞஸ்தபஸ்ததா தாநம் தேஷாம் பேதமிமம் ஶ்ரு'ணு ||௧௭-௭||

āhārastvapi sarvasya trividho bhavati priyaḥ . yajñastapastathā dānaṃ teṣāṃ bhedamimaṃ śṛṇu ||17-7||

Verse 8

ஆயுஃஸத்த்வபலாரோக்யஸுகப்ரீதிவிவர்தநாஃ | ரஸ்யாஃ ஸ்நிக்தாஃ ஸ்திரா ஹ்ரு'த்யா ஆஹாராஃ ஸாத்த்விகப்ரியாஃ ||௧௭-௮||

āyuḥsattvabalārogyasukhaprītivivardhanāḥ . rasyāḥ snigdhāḥ sthirā hṛdyā āhārāḥ sāttvikapriyāḥ ||17-8||

Verse 9

கட்வம்லலவணாத்யுஷ்ணதீக்ஷ்ணரூக்ஷவிதாஹிநஃ | ஆஹாரா ராஜஸஸ்யேஷ்டா துஃகஶோகாமயப்ரதாஃ ||௧௭-௯||

kaṭvamlalavaṇātyuṣṇatīkṣṇarūkṣavidāhinaḥ . āhārā rājasasyeṣṭā duḥkhaśokāmayapradāḥ ||17-9||

Verse 10

யாதயாமம் கதரஸம் பூதி பர்யுஷிதம் ச யத் | உச்சிஷ்டமபி சாமேத்யம் போஜநம் தாமஸப்ரியம் ||௧௭-௧௦||

yātayāmaṃ gatarasaṃ pūti paryuṣitaṃ ca yat . ucchiṣṭamapi cāmedhyaṃ bhojanaṃ tāmasapriyam ||17-10||

Verse 11

அபலாங்க்ஷிபிர்யஜ்ஞோ விதித்ரு'ஷ்டோ ய இஜ்யதே | யஷ்டவ்யமேவேதி மநஃ ஸமாதாய ஸ ஸாத்த்விகஃ ||௧௭-௧௧||

aphalāṅkṣibhiryajño vidhidṛṣṭo ya ijyate . yaṣṭavyameveti manaḥ samādhāya sa sāttvikaḥ ||17-11||

Verse 12

அபிஸந்தாய து பலம் தம்பார்தமபி சைவ யத் | இஜ்யதே பரதஶ்ரேஷ்ட தம் யஜ்ஞம் வித்தி ராஜஸம் ||௧௭-௧௨||

abhisandhāya tu phalaṃ dambhārthamapi caiva yat . ijyate bharataśreṣṭha taṃ yajñaṃ viddhi rājasam ||17-12||

Verse 13

விதிஹீநமஸ்ரு'ஷ்டாந்நம் மந்த்ரஹீநமதக்ஷிணம் | ஶ்ரத்தாவிரஹிதம் யஜ்ஞம் தாமஸம் பரிசக்ஷதே ||௧௭-௧௩||

vidhihīnamasṛṣṭānnaṃ mantrahīnamadakṣiṇam . śraddhāvirahitaṃ yajñaṃ tāmasaṃ paricakṣate ||17-13||

Verse 14

தேவத்விஜகுருப்ராஜ்ஞபூஜநம் ஶௌசமார்ஜவம் | ப்ரஹ்மசர்யமஹிம்ஸா ச ஶாரீரம் தப உச்யதே ||௧௭-௧௪||

devadvijaguruprājñapūjanaṃ śaucamārjavam . brahmacaryamahiṃsā ca śārīraṃ tapa ucyate ||17-14||

Verse 15

அநுத்வேககரம் வாக்யம் ஸத்யம் ப்ரியஹிதம் ச யத் | ஸ்வாத்யாயாப்யஸநம் சைவ வாங்மயம் தப உச்யதே ||௧௭-௧௫||

anudvegakaraṃ vākyaṃ satyaṃ priyahitaṃ ca yat . svādhyāyābhyasanaṃ caiva vāṅmayaṃ tapa ucyate ||17-15||

Verse 16

மநஃ ப்ரஸாதஃ ஸௌம்யத்வம் மௌநமாத்மவிநிக்ரஹஃ | பாவஸம்ஶுத்திரித்யேதத்தபோ மாநஸமுச்யதே ||௧௭-௧௬||

manaḥ prasādaḥ saumyatvaṃ maunamātmavinigrahaḥ . bhāvasaṃśuddhirityetattapo mānasamucyate ||17-16||

Verse 17

ஶ்ரத்தயா பரயா தப்தம் தபஸ்தத்த்ரிவிதம் நரைஃ | அபலாகாங்க்ஷிபிர்யுக்தைஃ ஸாத்த்விகம் பரிசக்ஷதே ||௧௭-௧௭||

śraddhayā parayā taptaṃ tapastattrividhaṃ naraiḥ . aphalākāṅkṣibhiryuktaiḥ sāttvikaṃ paricakṣate ||17-17||

Verse 18

ஸத்காரமாநபூஜார்தம் தபோ தம்பேந சைவ யத் | க்ரியதே ததிஹ ப்ரோக்தம் ராஜஸம் சலமத்ருவம் ||௧௭-௧௮||

satkāramānapūjārthaṃ tapo dambhena caiva yat . kriyate tadiha proktaṃ rājasaṃ calamadhruvam ||17-18||

Verse 19

மூடக்ராஹேணாத்மநோ யத்பீடயா க்ரியதே தபஃ | பரஸ்யோத்ஸாதநார்தம் வா தத்தாமஸமுதாஹ்ரு'தம் ||௧௭-௧௯||

mūḍhagrāheṇātmano yatpīḍayā kriyate tapaḥ . parasyotsādanārthaṃ vā tattāmasamudāhṛtam ||17-19||

Verse 20

தாதவ்யமிதி யத்தாநம் தீயதேऽநுபகாரிணே | தேஶே காலே ச பாத்ரே ச தத்தாநம் ஸாத்த்விகம் ஸ்ம்ரு'தம் ||௧௭-௨௦||

dātavyamiti yaddānaṃ dīyate.anupakāriṇe . deśe kāle ca pātre ca taddānaṃ sāttvikaṃ smṛtam ||17-20||

Verse 21

யத்து ப்ரத்யுபகாரார்தம் பலமுத்திஶ்ய வா புநஃ | தீயதே ச பரிக்லிஷ்டம் தத்தாநம் ராஜஸம் ஸ்ம்ரு'தம் ||௧௭-௨௧||

yattu pratyupakārārthaṃ phalamuddiśya vā punaḥ . dīyate ca parikliṣṭaṃ taddānaṃ rājasaṃ smṛtam ||17-21||

Verse 22

அதேஶகாலே யத்தாநமபாத்ரேப்யஶ்ச தீயதே | அஸத்க்ரு'தமவஜ்ஞாதம் தத்தாமஸமுதாஹ்ரு'தம் ||௧௭-௨௨||

adeśakāle yaddānamapātrebhyaśca dīyate . asatkṛtamavajñātaṃ tattāmasamudāhṛtam ||17-22||

Verse 23

ௐதத்ஸதிதி நிர்தேஶோ ப்ரஹ்மணஸ்த்ரிவிதஃ ஸ்ம்ரு'தஃ | ப்ராஹ்மணாஸ்தேந வேதாஶ்ச யஜ்ஞாஶ்ச விஹிதாஃ புரா ||௧௭-௨௩||

OMtatsaditi nirdeśo brahmaṇastrividhaḥ smṛtaḥ . brāhmaṇāstena vedāśca yajñāśca vihitāḥ purā ||17-23||

Verse 24

தஸ்மாதோமித்யுதாஹ்ரு'த்ய யஜ்ஞதாநதபஃக்ரியாஃ | ப்ரவர்தந்தே விதாநோக்தாஃ ஸததம் ப்ரஹ்மவாதிநாம் ||௧௭-௨௪||

tasmādomityudāhṛtya yajñadānatapaḥkriyāḥ . pravartante vidhānoktāḥ satataṃ brahmavādinām ||17-24||

Verse 25

ததித்யநபிஸந்தாய பலம் யஜ்ஞதபஃக்ரியாஃ | தாநக்ரியாஶ்ச விவிதாஃ க்ரியந்தே மோக்ஷகாங்க்ஷிபிஃ ||௧௭-௨௫||

tadityanabhisandhāya phalaṃ yajñatapaḥkriyāḥ . dānakriyāśca vividhāḥ kriyante mokṣakāṅkṣibhiḥ ||17-25||

Verse 26

ஸத்பாவே ஸாதுபாவே ச ஸதித்யேதத்ப்ரயுஜ்யதே | ப்ரஶஸ்தே கர்மணி ததா ஸச்சப்தஃ பார்த யுஜ்யதே ||௧௭-௨௬||

sadbhāve sādhubhāve ca sadityetatprayujyate . praśaste karmaṇi tathā sacchabdaḥ pārtha yujyate ||17-26||

Verse 27

யஜ்ஞே தபஸி தாநே ச ஸ்திதிஃ ஸதிதி சோச்யதே | கர்ம சைவ ததர்தீயம் ஸதித்யேவாபிதீயதே ||௧௭-௨௭||

yajñe tapasi dāne ca sthitiḥ saditi cocyate . karma caiva tadarthīyaṃ sadityevābhidhīyate ||17-27||

Verse 28

அஶ்ரத்தயா ஹுதம் தத்தம் தபஸ்தப்தம் க்ரு'தம் ச யத் | அஸதித்யுச்யதே பார்த ந ச தத்ப்ரேத்ய நோ இஹ ||௧௭-௨௮||

aśraddhayā hutaṃ dattaṃ tapastaptaṃ kṛtaṃ ca yat . asadityucyate pārtha na ca tatprepya no iha ||17-28||

Verse 29

ௐ தத்ஸதிதி ஶ்ரீமத்பகவத்கீதாஸூபநிஷத்ஸு ப்ரஹ்மவித்யாயாம் யோகஶாஸ்த்ரே ஶ்ரீக்ரு'ஷ்ணார்ஜுநஸம்வாதே ஶ்ரத்தாத்ரயவிபாகயோகோ நாம ஸப்ததஶோऽத்யாயஃ ||௧௭||

OM tatsaditi śrīmadbhagavadgītāsūpaniṣatsu brahmavidyāyāṃ yogaśāstre śrīkṛṣṇārjunasaṃvāde śraddhātrayavibhāgayogo nāma saptadaśo.adhyāyaḥ ||17-29||